Solskenskaka

Solskenskaka - 1998

 

"Solskenskaka" var den första pjäs som Gunilla Giertta Rehn och Mats Rehn skrev för Teater GAAS´s räkning, även om gruppen denna gång framträdde under namnet Teater Knock Out. Dittills hade gruppen alltid arbetat med andra författares pjäser. Fördelen med att skriva själv var att man slapp bekymra sig om författarrättigheter och att man kunde skriva så att pjäsen passade ensemblens sammansättning.

 

Roller i "Solskenskaka":

Tore Levander - den döde fadern Anders Lilliehöök

Margit Levander - snart 70år, mor till Birgitta, Kicki och Anton Ingegerd Aurivillius

Birgitta - 45 år; sekreterare, ogift Eva Hallquist

Kicki - 39 år; sambo i nytt förhållande; servitris Gunilla Giertta Rehn

Anton - 35 år; ungkarl; fotograf Lars Hägglund

Josef - 42 år; fotograf Claes Emilsson

Ann Jansson - 43 år Liten Falkeholm

Jenny Jansson - 15 år Petra Hjortensjö

 

Regi: Liten Falkeholm

 

Handlingen utspelas i familjen Levanders sommarstuga, söder om Hallstavik. Det är april i mitten av 1990-talet.

 

 

 

 

”Solskenskaka” utspelas i en sommarstuga söder om Hallstavik. Två systrar och deras bror Anton samlas för att förbereda moderns 70-årsdag. En mystisk främling, Josef, dyker upp under natten. Så småningom framkommer det att han är Antons hemlige sambo.

 

Gamla oförätter och hemligheter inom familjen sticker fram sina fula trynen, men moderns 70-årsdag genomförs i alla fall på ett anständigt sätt. Sommargrannen och hennes dotter, Jenny, uppvaktar med en ”Solskenskaka”. Fotografen Josef förevigar det som på ytan kan uppfattas som en idyll.

 

Syskonens roller är tämligen oföränderliga. Birgitta är den som alltid tagit ansvar och även fungerat som en extramamma till yngstingen Anton. Det har nödvändigt sedan pappan, ICA-handlaren, omkommit i en bilolycka, och mamman emellanåt prioriterat sitt eget nöjesliv. Kicki är den bitska slarvern, som inte fått ordning på sitt eget liv, men som alltid är beredd att hacka på storasyster.

 

Ordet solskenskaka förekommer i fortsättningen i allt vad som Gunilla och Mats skrivit, en liten blinkning till den trogna publiken.

 

 

Affischen till "Solskenskaka" gjordes av Liten Falkeholm.