Kolteckningen

Kolteckningen - 2005

 

Handlingen i Kolteckningen utspelas i familjen Lomarks gamla villa i Stocksund. Familjens stolthet, den internationellt kände musikalartisten Pierre Lomark, ska strax framträda i tv. I villans tv-rum väntar familjen spänt: mormor Fredrika, mamma Monika, storasyster Cecilia och "morbror" (Monikas fosterbror) Nils Nilsson. Pierres nästa stora uppgift väntas bli "Chess" i London. Monika, som fostrat sonen i sin balettskola är förstås mycket stolt. Nils hoppas att hans dröm snart ska bli uppfylld: att hans kolteckningar av Pierre ska kunna ges ut i bokform.

 

Pierres svenska adress finns i Östersund. Här bor han med hustrun Lina och döttrarna Julia och Fanny. I Östersund bor även Pierres far, Carl Hede, som separerade från Monika redan innan Pierre föddes.

 

 

 

 

Roller:

Fredrika Lomark; direktörsänka Ingegerd Aurivillius

Monika Lomark; Fredrikas dotter; balettlärare Gunilla Giertta Rehn

Cecilia Lomark; Monikas dotter; busschaufför Margareta Tedenbäck

Cecilia som barn Matilda Kittel

Pierre Lomark; son till Monika och Carl Hede; musikalartist Lars Magnuson

Carl Hede; affärsman boende i Östersund Staffan Sjövall

Nils Nilsson, Systerson till Fredrika; konstnär Christer Carlsson

Magistern Henrik Mattisson

 

Skolbarn: Ingegerd Aurivillius, Gunilla Giertta Rehn, Axel Hetor Stahre, Anton Hector, Oscar Holm, Ellen Mattisson Kittel, Carl Svensson

 

Hela familjen Lomark har samlats framför TV-n för att se Pierre framträda som musikalartist. Kusinen Nils, mormor Fredrika, syster Cecilia och mamma Monika.

 

Pierre framträder med Anthem ur Chess. På väggen syns Nils` kolteckning av kusinen.

 

Monika tycker att hon har en del i äran att sonen blivit så framgångsrik. Han fick ju sin första dansträning i mammas balettstudio, som ligger i villans källare.

 

Cecilia försöker minska broderns status genom att raljera om hans reklamfilmer, bl a för messmör.

 

Som barn ville även Cecilia ägna sig åt dans och konstnärlig verksamhet. Hon är bitter över att mamma valt att satsa familjens begränsade resurser på sonen. I en scen möts Cecilia som barn och Cecilia som vuxen.

Det finns en sorg över att vara försummad. Mamma satsade ensidigt på Pierre, trots att även Cecilia hade hoppats få dansa. Pierre har en framgångsrik pappa, medan Cecilias pappa är okänd.

 

Den vuxna Cecilia bor hemma i mammans villa i Stocksund och försörjer sig genom att köra buss till och från Hallstavik.

 

Två i familjen som känner sig försummade. Cecilia till höger och Nils till vänster. Nils är systerson til Fredrika och blev fosterson till henne, när föräldrarna omkom i en trafikolycka för många år sedan. Nils är konstnär, som inte riktigt lyckats. Han drömmer dock om att hans kolteckningar ska komma till användning i en kommande bok om Pierre säger i upprörda stunder att han går som dräng hos Lomarks. Bilden visar hur Cecilia och Nils återupplever stunder från Cecilias barndom. Tillsammans fantiserar de om Cecilias pappa. Nils illustrerade fantasierna.

 

 

Tonen mellan Fredrika och dottern Monika är ofta infekterad. Fredrika är bitter över att det inte blev något av med hennes egna journalistdrömmar. Hon anklagar ofta Monika för att ha slarvat bort sin balettkarriär och för att hon inte haft någon ordning på sina relationer till män. Monika försvarar sig med att hon i alla fall försörjer hela familjen med balettstudion i villans källare. Förresten skulle hennes barndom ha varit mycket bättre om modern skilt sig och gjort slut på sitt eländiga äktenskap.

 

Pierre har lovat familjen i Stocksund att komma och hälsa på. Dessförinnan besöker han sin pappa i Östersund. Det är bara honom och systern Cecilia han kan tala helt öppet med. Mamma vill inte veta av att älsklingssonen har några som helst problem.

 

Inför fadern berättar Pierre att han bestämt sig för att avbryta sin artistkarriär. Han är utsatt för en förtalskampanj: att han skulle vara missbrukare, våldtäktsman mm. Påståendena är helt grundlösa, men hur ska man kunna försvara sig i en så hårt mediabevakad bransch. Det tycks som om förtalaren har kännedom om honom och placerar ryktena till tillfällen då Pierre inte har alibi: att han skulle ha suttit intagen, när han ensam har varit på skidtur t ex.

Pierres plan är att i fortsättningen ägna sig åt familjen i Östersund, hjälpa hustrun att sköta spa-anläggningen och vara med barnen.

Men först ska Pierre besöka familjen i Stocksund.

 

Mamma tar emot med stora famnen. Beskedet att Pierre ska lägga ner sin karriär slår ner som en bomb. Fredrika och Monika attackerar varandra för att hitta en syndabock.

 

Efter middagen stänger han in sig med Cecilia, för att få tröst.

 

För att muntra upp sig talar Pierre om de lyckliga somrarna, bl a i Biarritz, med pappan. Cecilia fick aldrig följa med. Det var ju inte hennes pappa. Under somrarna slipper Pierres tråkningarna för att han dansar balett.

 

Pierre återupplever mobbningen under skolåren, då Cecilia ofta försvarade honom.

 

I slutscenen är Cecilia ensam på scenen. Hon skriver ett brev. Vi förstår att det är ett nytt anonymt brev, där Pierre förtalas. Efter en stund river hon sönder det. Cecilia som barn förenas med den vuxna Cecilia, som ber om förlåtelse för vad hon gjort brodern. Hon försöker urskulda sig:

 

"Det är inte mitt fel. Mamma, varför tycker du bara om Pierre? Varför tycker du inte om mig? Varför fick jag inte ha någon pappa?"

 

 

 

Nils kolteckning av Pierre. Teckningen, utförd av Christer Carlsson, var även affischbild för föreställningen.