En vecka med Rebecka

En vecka med Rebecka - 2001

En vecka med Rebecka berättar om den judiska familjen Moll. Rebecka Moll är programledare för det populära TV-programmet "En vecka med Rebecka". Varje vecka belyses, med en viss feministisk framtoning mänskliga relationer.

 

Rebecka själv är ensamstående mor till en nästan vuxen son, men hon är också dotter till Judith, som börjat få det svårt med orienteringen i tillvaron. Rebeckas bror David är den som i första hand är engagerad i den åldrande mamman.

 

 

Rollista:

 

Judith Moll Änkefru Ingegerd Aurivillius

Johan Moll Judiths make Martin Rehn

Arne Moll Läkare; Johans bror Staffan Sjövall

Rebecka Moll Programledare Gunilla Giertta-Rehn

Gustav Moll Studerande; Rebeckas son Magnus Axelsson

David Moll Direktör; Rebeckas bror Claes Emilsson

Elisabeth Moll Davids hustru Lollo Ragnarson

Frank Jungman Psykolog Christer Carlsson

Winnie Artist Margareta Tedenbäck

Kristina Judiths hemhjälp Margareta Tedenbäck

Anderz Jonzon Studioman Magnus Axelsson

Kvinnlig reklamartist Ingegerd Aurivillius

 

 

 

Handlingen:

Pjäsen börjar och slutar med ett födelsedagsfirande hos Judith på ålderdomshemmet. Delvis är det inhyrt folk som agerar uppvaktande personer, vilka berömmer Judith för hennes engagemang för den judiska församlingen, men även för hennes roll som djurvän i föreningen Djurens rätt. Judith är ibland klar, ibland förvirrad. Hon har svåra minnen från tiden i koncentrationsläger i Polen.

 

En stöttepelare är läkaren Arne, bror till Judiths tidigt bortgångne make. Det framgår att Arne alltid varit förälskad i Judith men accepterat att spela rollen av den gode vännen. Även Rebecka får stöd av farbrodern Arne. Hon är hårt pressad att vara programledare i det populära TV-programmet "En vecka med Rebecka", som sänds direkt. Vi får delta i två program, i det första är temat att bli förälder till sin förälder, i det andra behandlas relationssvårigheter i äktenskapet.

 

Ett stående inslag är Winnies humoristiska monolog kring kvällens tema. Ett annat stående inslag är ett sångnummer framfört av Elisabeth, gift med Rebeckas bror David. Huvudnumret är diskussionen, eller snarare grälet mellan Rebecka och psykologen Frank Jungman.

 

I det andra programmet lockar Rebecka brodern David och Elisabeth att medverka. Det hela slutar i katastrof. Bilhandlaren David, elva år äldre än Elisabeth, är oerhört nedlåtande mot henne: hennes brist på utbildning, hennes torftiga språk, hennes misslyckade mamma. Till sist lämnar Elisabeth i ursinne direktsändningen.

 

Rebecka är förtivlad för Elisabeths skull. Programmet läggs ned. Rebeckas son Gustav kommer överens med Arne om att Judith ska hållas utanför vad som hänt. På den avslutande födelsedagsfesten för Judith chockas deltagarna av att Judith är så klar att hon frågar efter Elisabeth. Ingen vet vart hon har tagit vägen. Kanske har hon tagit sitt liv?

 

Pjäsen avslutas med att syskonen Rebecka och David flyr in i sina barnroller med farbror Arne som den trygga punkten i livet:

 

David: Farbror Arne. Visst får jag åka radiobil i morgon på Skansen.

 

Rebecka: Du farbror Arne. Jag ska nog ta med min Putte, så han får träffa nallarna på Björnberget.

 

Arne: Och sen åker vi hem till mamma, som väntar med varm choklad med vispgrädde och nybakade kanelbullar.

 

David: Lilla mamma.

 

Rebecka: Lilla mamma. Mamma, du är väl inte arg på mig. Jag ska inte vara dum nå längre. Det lovar jag, farbror Arne. Mamma, du är väl inte arg på mig.

 

 

 

Rebecka och hennes stöd farbror Arne.

 

 

Artisten Winnie är ett dragplåster i TV-programmet

 

Psykologen Frank Jungman, självsäker debattör i Rebeckas program. Vem har rätt, han eller Rebecka. Publiken får avgöra.

 

Judith och sonen David.

 

Rebeckas son Gustav får acceptera att inte veta vem som är hans pappa.

 

Judith och minnet av den döde maken och hotelldirektören Johan..

 

Davids hustru Elisabeth, som krossas i Rebekas program.

 

Rebeckas nalle Putte, som plockas fram i slutscenen.

 

Affischen till "En vecka med Rebecka" gjordes av Christer Carlsson.