Dödsboet

 

Dödsboet eller Dansa min docka - 2000

 

 

 

 

Rollista:

Josef Levin Claes Emilsson

Hedvig Blomsten Margareta Tedenbäck

Arne Blomsten Anders Lilliehöök

Jessica Hallsten Annelie Landin

Hillevi Hallsten Gunilla Giertta-Rehn

Therese Lindén Lollo Ragnarson

Harriet Hallsten Ingegerd Aurivillius

Carina Ek Yvonne Stridh

Tom Lindén Lars Hägglund

Mirabelle Jenny Abrahamsson

Joakim Hallsten Magnus Axelsson

Jeanette Hallsten Lollo Ragnarson

Sten Hallsten Staffan Sjövall

Advokat Goldhaus Christer Carlsson

 

 

Ensemblem på trappan till replokalen Mjölkbutiken i Hjorthagen.

 

Ingegerd, Aurivillius, Staffan Sjövall, Yvonne Stridh, Claes Emilson, Christer Carlsson, Anders Lilliehöök, Annelie Landin, Magnus Axelsson, Gunilla Giertta Rehn, Margareta Tedenbäck, Lars Hägglund, Lollo Ragnarsson. Saknas: Jenny Abrahamsson.

 

 



Handlingen utspelas i ett hyreshus i Stockholm. Järnhandlare Sten Hallsten har just gått bort. Fotograf Josef Levin som bott i huset under decennier presenterar de tre döttrarna och dödsbodelägarna som snart ska samlas i faderns lägenhet. Systrarna växte upp hos fadern, sedan denne skilt sig från flickornas mor Harriet.

 

Josefin Levin, som känner familjen Hallsten mycket väl.

 

Mellandottern Hedvig gift med Arne Blomsten. De driver det religiösa behandlingshemmet Fridhem. Här sjunger paret "O store Gud".

 

Äldsta dottern Hallsten är Hillevi, ogift mor till Jessica och Joakim. Hillevi driver butiken Ghandi och har inte varit någon exemplarisk mor. Här samtalar hon med svågern Arne.

 

Yngst i syskonskaran är Therese, bankman, gift med Tom Green. Ideligen plågas hon av anonyma snusksamtal.

 

Enligt Josef har hans tre barndomskamrater inte mycket gemensam, men nu ska de i alla fall träffas i faderns lägenhet. Josef har nyckeln och beskriver sig själv:

 

Betrodd granne, blomvattnare, nyckelinnehavare, klagomur, det är jag det.

 

Först av alla anländer Stens före detta hustru Harriet, här omgiven av barnbarnen Jessica och Joakim. Harriet har haft föga kontakt med sina barn, men varit uppskattad av barnbarnet Jessica, som fascinerats av de sagofigurer, som mormor skapat i sin keramiska verkstad.

 

Carina har tidigare varit journalist på tidningen Artemis. Senare blev hon privat hemhjälp hos Sten Hallsten. På så sätt lärde hon känna Hillevi, i vars butik hon numera arbetar. Hillevi menar att de enda som gillade Sten var Carina och Hillevis son Joakim.

 

Bittert konstaterar Hillevi att hennes barn hellre sökt sig till morfar (Joakim) och till mormor (Jessica) än till sin mamma.

 

Borta i Fridhem får Hedvig bannor av maken Arne, som ogillar att hustrun har med sin omoraliska familj att göra. Till sist bestämmer sig Arne att följa med till dödsbodelningen, vilket tacksam accepteras av den kuvade Hedvig.

 

 

Jessica är också tidig och blir väldigt glad att se mormor. De skojar på pladdertyska och så berättar mormor den vanliga sagan: en fattig flicka (Jessica) står utanför Operan och säljer liljekonvaljer. Bredvid henne står en pojke (Joakim) och säljer karameller. Operachefen kommer förtvivlad ut på torget. Han behöver en inhoppare för en dansös och väljer Blomsterflickan. Hon gör stor succé. I det ögonblicket tar Jessica upp speldosan med den lilla ballerinan. Hon blir verklig och heter Mirabelle. Hon dansar en klassisk dans, som bara Jessica och publiken kan se. Bilden: Jessica och Mirabelle.

 

På bilden tröstar Mirabelle och mormor Jessica. Till höger Joakim som känner igen den gamla sagan. Joakim hittar en modellbåt en sandkil, som han och morfar byggt. Den vill han gärna behålla, precis som Jessica vill ha speldosan. Mormor och barnbarnen pratar om morfar och hur han hittade en mycket yngre kvinna och gifte sig med henne. Mormor Hariette varnade den unga kvinnan, Jeanette, för Stens otäcka sidor, men hon vill inte lyssna.

 

Sten och Jeanette. Jeanette får barnet Therese och Sten förbjuder Therese att umgås med Jeanettes familj, som anses vara olämpligt sällskap. Sten drar sig inte för att ta till hårdhandskarna. Åldersskillnaden var stor 30 år. Stens och Jeanettes äktenskap varar i två år. Därefter omkom Sten i en bilolycka.

 

 

 

Therese har nu även anlänt och kilar upp till Josef. De tar en svängom till "Here comes the sun", samtidigt som Therese berättar om snuskhummern som telefontrakasserar henne. Maken Tom har polisanmält och vidtagit tekniska åtgärder. Tom berättar att Therese måste lyssna minst en minut för att samtalet ska kunna spåras.

 

Alla tre systrarna samlas uppe hos Josef. Gamla oförätter ältas. Arne, som parkerat bilen ända borta vid Filmhuset, anländer till sist. Vi förstår att han och Hillevi har en förbjuden affär.

 

Advokaten, som ska hjälpa till med bodelningen dröjer. Därför sätter Josef, som informell sekretarare, igång processen att fördela de mindre värdefulla föremålen.

 

Under pampig marschmusik gör advokat Goldhaus helt oväntat entré. I hans sällskap kommer även lika oväntat Carina (till höger om advokaten). Advokaten presenterar Stens testamente. Det hela störs av ytterligare ett snusksamtal till Therese. (Publiken ser att det är hennes egen man Tom, som ringer.)

 

Av testamentet framgår följande: barnbarnen Joakim och Jessica nämns först. Joakim får kolonilotten vid Årstaviken. Jessica smyckeskrinet med dansösen +alla smycken. Före detta hustrun Harriet och döttrarna får välja ett föremål vardera, men värdet på föremålen får inte överstiga 1.000 kr. Revoltstämning uppstår bland de tre döttrarna.

 

Therese letar bland smyckena och finner ett speciellt halsband, som Jessica skänker henne. Till vänster dansösen Mirabelle, som är osynlig för alla utom för Jessica.

 

Därefter släpps den stora bomben. Lägenheten, båten, bilen, banktillgångarna ska gå till det barn som Carina väntar. Om barnet inte framföds levande ska hälften gå till Carina och den andra hälften till Koloniföreningen Årstaviken. Hillevi ger Carina omedelbart sparken och även Therese och Hedvig rasar mot henne.

 

Därefter avtågar advokat Goldhaus.

 

Carina kan visa läkarintyg på att hon är i fjärde månaden. "Pigg gubbe" kommenterar exhustrun Harriet.

 

I slutscenen framförs sagan om Rosalie, blomsterflickan utanför Operan. Ensemblen medverkar. Hillevi spelar rollen som den sköna damen i gul klänning.

 

Mirabelle dansar avslutningsvis. Så avslutas pjäsen:

 

Harriet: Innan Rosalie visste ordet av befann hon sig i ett omklädningsrum och hade fått på sig en underbar rosa klänning. Nio andra likadant klädda flickor såg på henne med misstro. Men det skulle de inte ha gjort. På första bänkraden satt damen med de gröna skorna och hon ställde sig upp och klappade händerna då flickorna dansat sitt nummer. Hennes kavaljer vinkade med liljekonvaljbuketten. Intill dem stod en dam i gul klänning och bara log.

 

Hillevi: Visst är hon duktig min lilla flicka. Rent fenomenalt duktig. Oh, vad jag är stolt över henne.

 

Harriet: Högst uppe på tredje raden stod karamellpojken, det visste hon säkert.

 

Jessica: Just det, för Joakim och jag brukade smyga in där i sista pausen. Visst gjorde vi mormor! (Öppnar skrinet, som hon aldrig släppt. Den lilla balettdockan börjar dansa. Blommornas vals hörs svagt. Efter en stund starkare musik och den riktig dansösen virvlar in på scenen. I dansen vänder hon sig till var och en av personerna. De ler mot henne. Så småningom minskar ljuset långsamt. Till sist helt mörkt. Musiken fortsätter några sekunder.)

 

 

 

Den fula fisken Tom, som plågat hustrun med snusksamtalen, får dela ut blommor till ensemblen och kanske därmed få publikens förlåtelse.

 

På väggen syns porträttet av Sten (målat av Christer Carlsson.)

 

Affischen till föreställningen gjordes av Leif Johansson.