Azur

Azur - 2006

 

 

"Azur" 2006.

Bakre: Lars Magnusson (Robert Liljestrand, reseledare), Staffan Sjövall (Herbert Liljestrand, före detta dörrvakt vid Grand Hotel, Davids far). Henrik Mattisson (David Palmblad, gift med Charlotte).

'Nedre: Margareta Tedenbäck (Charlotte Palmblad,modedesigner), Gunilla Giertta Rehn (Cathrine Bourrel (chef för och delägare i Azur), Ingegerd Aurivillius (Marta Liljestrand, mor till Robert), Matilda Kittel, Christer Carlsson (Carl-Henrik Östlundh (kock och delägare i Azur), Ellen Mattisson Kittel (Maria Palmblad, dotter till Charlotte och David).

 

Efter det att bilden togs ersattes Matilda Kittel av Bella Jonsson (Anna Palmblad, dotter till Charlotte och David)

 

Handlingen: Azur är en liten resebyrå, som firar sitt 10-årsjubileum. Resebyrån drivs av Cathrine Bourrel tillsammans med kompanjonen Carl-Henrik Östlund. Sppecialiteten är gourmetresor till Provence. Azurs stjärnreseledare är Robert Liljestrand. I den inledande scenen firas jubileet och inbjudna är bland andra Catrines syster Charlotte Palmblad - modedesigner med egen agentur, med maken David - präst i Svenska kyrkan. Den vidare handlingen framgår av bildtexterna.

 

Bilder: Martin Rehn.

 

De goda kompanjonerna Cathrine och Carl-Henrik skålar för sitt 10-åriga samarbete med resebyrån Azur. Fördrinken är azur-blå. Snart kommer gästerna.

 

Robert gör entré genom att sjunga "Någonting att äta, någonting att dricka". Robert är Azurs stjärnreseledare.

David anländer. Hustrun Charlotte parkerar bilen. David är präst. Charlotte är syster till Cathrine.

 

Det tar inte Robert många minuter att erövra Charlotte, som lämnar David.

 

David har inget att sätta emot.

I en märklig scen får vi möta Roberts föräldrar. De släpar in en blå kista och ställer en pall på den. Pappan domderar

Robert tar plats och berättar om sin senaste erövring, Charlotte. Veronica har han lämnat. Pappan är nöjd, men mamman sörjer att Robert inte tar sig tid att äta hennes solskenskaka.

 

Charlotte och Robert lever ihop. Med tiden visar Robert allt fler dåliga sidor. Han vill inte att Charlottes barn ska sova över hos dem, han är svartsjuk och ibland rent av våldsam.

 

Ofta räddar systern Cathrine situationen. Hon och kompisen Carl-Henrik tar sig an Charlottes barn, när Robert inte vill ha hem dem.

 

Här är de på Gröna Lund. Under kvällen framgår det att Robert inte är snäll mot mamma. Barnen undrar hur Cathrine och Carl-Henrik blev kompisar. De berättar i form av en saga om en prinsessa.

 

 

Prinsessan vill ha inflytande över kungariket Azurien.

 

Men pappa kungen tycker att prinsessan, som bara är en flicka, inte duger. Hon måste ut i världen och bevisa att hon är mycket modig.

 

Prinsessan hamnar hos några hemska troll, där trollpojken är rätt lik Robert. Mot alla odds skrämmer prinsessan till sist trollen och har bevisat att hon är mycket modig.

 

Prinsessan får hjälp av en trollkarl. Det var så de träffades, berättar Cathrine och Carl-Henric. Barnen vill att de ska gifta sig med varandra, så att de kan bo ihop alla fyra. Det går inte förklarar Cathrine. Hon har en man i Frankrike, men de lever inte ihop.

 

 

Barnen förstår förstås att allt bara är en saga, men de har i alla fall för en stund glömt sina bekymmer. De upptäckte att den elaka trollpojken var väldigt lik Robert. Bra att han fick en knäpp på näsan, då prinsessan visade sig vara starkare än han.

 

 

Putte, barnens nalle, har fått benen avklippta. Robert har gjort detta i vredesmod. Han visar allt svårare sidor: vill inte umgås med andra människor, är orimligt svartsjuk, finner att hans mamma ringaktas av Charlotte.

 

Robert misshandlar Charlotte. En gång i tiden blev modern misshandlad på samma sätt av fadern. Detta trauma får vi vetskap om genom en osammanhängande monolog. Robert är en trasig människa bakom den charmerande fasaden.

 

Charlotte och Cathrine på restaurang. När kyparen dragit sig tillbaka berättar Charlotte om sitt liv med Robert. Att hon blivit som hypnotiserad av honom, men att han nu visat sina svåra sidor. Cathrine har en liknande erfarenhet. Mannen, som bor i Frankrike med deras son Eric, kunde också bli våldsam.

 

Desutom är Charlotte gravid med Robert. Cathrine har trots detta bara ett enda råd att ge: lämna honom. "Men det kanske är mitt eget fel", säger Charlotte, "jag kanske provocerar honom".

 

I slutscenen samlas alla personerna runt Charlotte. Alla ger sina råd hur hon ska göra. Carl-Henric tycker inte att det är så farligt att leva ensam.

 

 

Roberts mamma tycker att Charlotte ska lämna Robert. Hon har erfarenheter av ett eget eländigt äktenskap.

 

Kanske väger orden från Roberts mamma tungt?

 

Till sist står Charlotte ensam på scenen, kramande barnens slitna nalle.

Ridå.

 

 

 

 

 

 

Affischen till Azur gjordes av Christer Karlsson och uttrycker Charlottes dilemma i slutscenen.